Hvad skal der til for at skabe en lampe?

Der er mange forskellige lampetyper. Den mest almindelige lampe er pendlen, som hænger ned fra loftet. Det er svært at undvære en pendel i hjemmet og de ses også i lang de fleste af hjemmets rum. En pendel lampe består af flere forskellige elementer. Heriblandt en roset (til loftet), ledning, en fatning, en pære og evt. en lampeskærm.

Roset

En roset til (nogle steder kaldet baldakin) bruges til at skjule strømudtaget som sidder i loftet eller på væggen. Rosetten sørger for at skjule det sted i loftet hvor ledningen er monteret, samtidig med at pynte, da man kan få en roset der matcher lamperne eller de andre elementer i hjemmet. Du kan både bruge din roset til at skjule en eller flere ledninger i loftet. En samling af flere ledninger i loftet er et noget rodet syn, derfor er en roset en super god måde at skjule denne på.

Ledning

Ledningen giver sig selv – det er svært at få en lampe til at lyse uden strøm, og det er endnu sværere at få den til at hænge i loftet uden noget at hænge i. Derfor kører ledningen ned til selve lampen fra lampeudtaget, gennem rosetten. Vi skal ikke mange år tilbage før langt de fleste af ledningerne på lamper var lavet af plastik over de senere år, har stofledningernes popularitet virkelig taget fart. Det har ingenting med funktionalitet at gøre, men er simpelthen udelukkende grundet det visuelle. En helt almindelig ledning af plast virker ligeså godt og giver naturligvis det samme lys som en stofledning, men stofledningen er noget pænere, hvilket er årsagen til, at mange vælger den fremfor plastikledningen.

Fatning

En lampefatning er ikke bare en fatning. Mange vælger en fatning der enten matcher deres lampe, ledningen til lampen, eller rosetten der sidder i loftet. Der er flere forskellige typer af fatninger, heriblandt E14, E27, G9 og GU10.

E14 fatningen er den lille fatning, som vi kender fra eksempelvis kertepærer. E27 er det ”store” eller den ”almindelige” fatning, som vi kender fra langt de fleste lamper. G9 pæren er en lille stift som man skubber ind i fatningen. G9 ses ofte i mindre lamper eller lamper med små lampehoveder, hvor der ikke er plads til en stor lyskilde. GU10 fatningen bruges ofte til spotbelysning og er især populær i badeværelser eller i køkkener.

Pære

Når du har fået monteret din fatning er du klar til at skrue pæren i lampen. Afhængigt af hvilken type lampe du har, er der flere forskellige former for lyskilder du kan bruge til din lampe. Hvis der er frit udsyn til pæren, skal den gerne være forholdsvis mild, så man ikke bliver blændet af at se på den. Mange vælger en glødelignende dekorationspærer, hvor pæren hænger frit. Er der derimod en lampeskærm, som lyset skal trænge igennem, bør du gå efter en noget skarpere lyskilde, der giver et mere kraftigt lys.