Hvad betyder diffusionsåben murmaling?

white red blue and yellow ceramic bowls

At en maling er diffusionsåben betyder, at den ånder, hvilket er ekstremt vigtigt, når man skal male en udendørs facade, eller måske et rum, hvis luftfugtighed generelt er højere end normalt. Det kan være i kælderetagen, som normalt har et andet “indeklima” end i resten af huset. Med en diffusionsåben maling risikerer du ikke, at malingen begynder at skalle efter et stykke tid eller for at få fremtidige fugtskader, skimmelsvamp eller råd i væggene; dette da man ikke låser fugten inde men malingen lader væggene “ånde” og at malingen trækker fugten ud.

Husk dog på, at hvis du har fugtproblemer i kældervæggene, vil en diffusionsåben maling ikke løse den slags problemer, men her skal du faktisk udbedre fugtskaderne, inden du går i gang med at male.

Er alt Facademaling Diffusionsåben?

I dag er langt de fleste mærker facademaling diffusionsåbne. Hos Gebenna sælger vi kun maling som lader dine vægge ånde, så du kan være helt sikker på At få det rigtige produkt hjem når du skal male murværk eller facade. Du kan finde alt vores diffusionsåbne facademaling her. 

Åndbar Murmaling

At vælge den rigtige facademaling er ikke altid det nemmeste, og det er en rigtig jungle at vælge den rigtige, da der er så mange forskellige muligheder på markedet at vælge imellem.

Men uanset hvilket materiale dit hus er bygget af, er det en god idé først at finde ud af, hvilken type maling, facaden er malet med før. Generelt er det bedst at fortsætte med at arbejde med den “samme” type produkt, som blev brugt før. Er huset derimod helt nybygget, har du lidt større frihed til at vælge – her er det ganske enkelt “bare” at vælge ud fra husets materialer.

I Danmark ser vi, at murstens- og pudsede facader generelt er de mest dominerende, og så er der træfacader eller facader bygget af metalplader. Hvert materiale har sin egen malingstype, der er bedst egnet: træfacader skal behandles/males med fx akrylat- eller alkydoliemaling, mens pudsede facader har murmaling og så videre. Start fra facaden og vælg så malingstypen og så vælger du fx den farve og nuance du ønsker. 

Mal en pudset facade

Mineralske overflader er facader af fx puds, beton, sten og grundmure. Denne form for facade er “levende” og vil blive påvirket og ændre sig, når den udsættes for skiftende vejr som regn, solskin og blæst. Facaderne er desuden udsat for snavs, algevækst, mulige skimmelangreb og lignende. På grund af disse faktorer er det ikke “bare” at starte og male facaden med facademalingen – husk at forarbejdet er alfa omega!

Den første ting at gøre, som med ethvert andet malerprojekt, er at kontrollere facaden og dens tilstand. Er der skader, revner eller andre fejl og mangler, skal disse repareres først. Husk også at tjekke at pudsen sidder fast – bank let på facaden med fx en hammer og lyt efter hule lyde. Lyder det hult, kan det være tegn på, at pudsen har løsnet sig og derfor skal fjernes.

Reparer facaden og klargør den ved at rense den grundigt. Skal du vaske facaden med en form for rengøringsmiddel, skal du huske at skylle grundigt med varmt vand bagefter.

Efter du har renset facaden, er det endelig tid til at begynde at male den. Forbered den pudsede facade med en grunder for at mætte underlagets ellers sugende effekt. Ved grunding er det vigtigt at vælge det rigtige produkt, som er styret af typen af ??underlag. Har du en umalet facade fra før, skal du grunde den, inden du påfører selve facademalingen. Når dette er gjort og primeren har fået lov til at tørre efter anvisningen på pakken, er det tid til at male med facademalingen. Her er det også vigtigt, at du følger vejledningen, der følger med.

Du kan læse mere om, hvordan du maler facade og sokkel på dit hus her i vores guide.