Kager er en skøn måde at forkæle sig selv eller sine gæster på, men for mange mennesker kan det være svært at finde kager, der passer til deres kostbehov eller allergier. Hvis du er gluten- eller laktoseintolerant, eller hvis du bare vil prøve nogle nye opskrifter, har vi samlet en liste over nogle af de mest populære danske kager, som du kan lave uden gluten eller laktose.
Glutenfri kager
Gluten er et protein, der findes i hvede, rug, byg og andre kornsorter. Nogle mennesker har problemer med at fordøje gluten, hvilket kan føre til mavebesvær, oppustethed, træthed og andre symptomer. Glutenfri kager er lavet med alternative meltyper, såsom mandelmel, kokosmel, rismel, boghvedemel eller majsmel. Her er nogle eksempler på glutenfri kager, som du kan nyde med god samvittighed:
- Kammerjunkere: Disse sprøde småkager er perfekte til at spise med koldskål om sommeren. Du kan lave dem glutenfri ved at bruge mandelmel og majsstivelse i stedet for hvedemel. Tilsæt også lidt xanthangummi for at give dem mere struktur og elasticitet.
- Lagkager: En klassisk dansk fødselsdagskage består af flere lag af luftig kagebund, fyldt med creme, syltetøj, frugt og flødeskum. For at lave en glutenfri lagkage kan du bruge en kagebund lavet af æg, sukker, kartoffelmel og bagepulver. Eller du kan købe en færdig glutenfri kagebund i supermarkedet eller hos bageren.
- Københavnerbirkes: Disse franskebrødsagtige kager er fyldt med remonce, som er en blanding af smør, sukker og marcipan. For at lave dem glutenfri kan du bruge glutenfri melblanding, tørret gær, loppefrøskaller og fiberhusk til dejen. Pensl dem med æg og drys med birkes, før du bager dem i ovnen.
- Træstammer: Disse chokoladekager ligner små træstammer og er lavet af en roulade med creme og overtrukket med chokoladeglasur og kokos. For at lave dem glutenfri kan du bruge en rouladebund lavet af æg, sukker, kakao, kartoffelmel og bagepulver. Du kan bruge piskefløde eller plantebaseret fløde til cremen og mørk chokolade eller plantebaseret chokolade til glasuren.
- Makroner: Disse små marengskager er lavet af æggehvider, sukker og mandelmel. De er naturligt glutenfrie og kan varieres med forskellige smag og farver. Du kan for eksempel tilsætte vanilje, citron, appelsin, lakrids, kaffe eller pistacie til dejen. Eller du kan samle to makroner med et lag ganache, smørcreme eller syltetøj i mellem.
- Romkugler: Disse kugler af kagerester, romessens, kakao, marmelade og flormelis er en populær måde at bruge rester af kager på. For at lave dem glutenfri kan du bruge glutenfrie kager, såsom brownies, muffins, banankage eller lignende. Eller du kan købe glutenfri kager hos bageren eller i supermarkedet. Form kuglerne og rul dem i kokos, perlesukker, krymmel eller nødder.
Laktosefri kager
Laktose er et mælkesukker, som nogle mennesker har svært ved at nedbryde i tarmen. Det kan føre til oppustethed, mavesmerter, diarré og andre symptomer. Laktosefri kager er lavet uden mælkeprodukter, såsom smør, fløde, mælk, ost eller yoghurt. I stedet kan du bruge vegetabilske alternativer, såsom plantemargarine, plantefløde, plantemælk, planteyoghurt eller plantebaseret ost. Her er nogle eksempler på laktosefri kager, som du kan forkæle dig selv med:
- Croissanter: Disse butterdejskager er normalt lavet med masser af smør, men du kan sagtens lave dem laktosefri ved at bruge plantemargarine i stedet. Du skal blot skære margarinen i tynde skiver og folde den ind i dejen flere gange, før du ruller den ud og former den til croissanter. Pensl dem med plantemælk eller sojaæg og bag dem i ovnen.
- Kanelsnegle: Disse snurrede kager med kanelfyld er en af de mest elskede danske kager. For at lave dem laktosefri kan du bruge en gærdej lavet af glutenfri melblanding, tørret gær, sukker, salt, plantemargarine og plantemælk. Til fyldet kan du bruge plantemargarine, brun farin og kanel. Når du har rullet dejen ud, smurt fyldet på og skåret den i skiver, kan du lægge dem i en bradepande og bage dem i ovnen. Pynt dem med glasur lavet af flormelis og plantemælk eller vand.
- Mazarintærter: Disse små tærter er lavet af en mørdej med mandelfyld og glasur. For at lave dem laktosefri kan du bruge en mørdej lavet af glutenfri melblanding, plantemargarine, sukker og æg. Til fyldet kan du bruge mandelmel, sukker, æg og vanilje. Tryk dejen ud i små tærteforme og fordel fyldet ovenpå. Bag dem i ovnen og lad dem køle af. Pynt dem med glasur lavet af flormelis og plantemælk eller vand.
- Spandauere: Disse wienerbrødsagtige kager er fyldt med vaniljecreme og syltetøj. For at lave dem laktosefri kan du bruge en butterdej lavet af glutenfri melblanding, plantemargarine, sukker, salt og vand. Til vaniljecremen kan du bruge plantemælk, maizena, sukker, vaniljesukker og æg. Rul dejen ud og skær den i firkanter. Læg en teskefuld vaniljecreme og en teskefuld syltetøj i midten af hver firkant. Fold hjørnerne sammen over fyldet og tryk dem fast. Pensl dem med plantemælk eller sojaæg og drys med perlesukker. Bag dem i ovnen og nyd dem lune eller kolde.
- Hindbærsnitter: Disse flade kager består af to lag mørdej med hindbærsyltetøj imellem og glasur på toppen. For at lave dem laktosefri kan du bruge en mørdej lavet af glutenfri melblanding, plantemargarine, sukker og æg. Rul dejen ud i to rektangler og læg det ene på en bageplade. Smør hindbærsyltetøj over dejen og læg det andet lag dejen ovenpå. Tryk dem let sammen og skær dem i firkanter. Bag dem i ovnen og lad dem køle af. Pynt dem med glasur lavet af flormelis og plantemælk eller vand.
- Æbletærter: Disse lækre tærter er lavet af en mørdej med æblefyld og smuldredej på toppen. For at lave dem laktosefri kan du bruge en mørdej lavet af glutenfri melblanding, plantemargarine, sukker og æg. Til fyldet kan du bruge æbler, sukker, kanel og citronsaft. Til smuldredejen kan du bruge glutenfri havregryn, glutenfri melblanding, plantemargarine og sukker. Tryk dejen ud i små tærteforme og fordel æblefyldet ovenpå. Drys smuldredejen over fyldet og bag dem i ovnen. Server dem varme eller kolde med planteflødeskum eller planteyoghurt.
Glutenfri og laktosefri kager behøver ikke at være kedelige eller komplicerede. Med nogle simple ingrediensudskiftninger kan du lave mange af de klassiske danske kager, som du kender og elsker, uden at gå på kompromis med smag eller konsistens. Prøv nogle af disse opskrifter og lad dig inspirere af de mange muligheder, som findes for at bage søde fristelser uden mælk og mel. Velbekomme!